Yπάρχουν νύχτες
που οι λύκοι είναι σιωπηλοί
και μόνο το φεγγάρι
ουρλιάζει.
So it goes...

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Rene Magritte ~ ο κ. Μέσος Όρος

La trahison des images/ Η προδοσία των εικόνων



Γεννημένος στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Ρενέ Μαγκρίτ,  σπούδασε στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες.Επηρεάστηκε έντονα από τον Ντανταϊσμό


Χαρακτηριστικό των έργων του είναι η χρήση κοινών αντικειμένων ,με απρόσμενη οπτική , δημιουργώντας το ερώτημα σε κάποιο "τι να σημαίνει το εν λόγω έργο?".   "Τιποτα" θα μπορούσε να απαντήσει ο Μαγκρίτ , με τη λογική ότι  "αυτά τα έργα εγείρουν το μυστήριο, και όπως κάθε τι μυστήριο, δεν είναι γνωστό, οπότε δεν  σημαίνει κατι ".  Το μόνο σίγουρο ήταν ότι ο Μαγκρίτ δημιουργούσε με σκοπό να ταρακουνήσει τις προκαταλήψεις και  στερεότυπα της εποχής, κάτι το οποίο άφησε σίγουρα παρακαταθήκη στην για την "εξέλιξη" και διαφοροποίηση της τέχνης αργότερα.


Golconda
The Son of Man, 1946

Σε πολλά έργα του , ο Ρ. Μαγκρίτ παρουσιάζει  ανθρώπουσ  κοστουμαρισμένους, νέους ηλικιακά, με ένα χαρακτηριστικό καπέλο. Όπως αναφέρει, " ο άνθρωπος με το καπέλο είναι ο Κος Μέσος Όρος σε όλη την ανωνυμία του" .



Για τον Μαγκρίτ δεν είχε σημασία η ομοιότητα του αντιγράφου με το πρωτότυπο (αντίγραφο = έργο τέχνης) όπως συμβαίνει στη φωτογραφική απεικόνιση.





The pilgrim




 " Κυρίες, Κύριοι, Σύντροφοι, εκείνη η παλιά ερώτηση «Ποιοι είμαστε;» βρίσκει απογοητευτική απάντηση σ’ αυτόν εδώ τον κόσμο όπου αναγκαστικά ζούμε. Πράγματι, δεν είμαστε παρά οι υπήκοοι αυτού του κόσμου, του τάχα πολιτισμένου, όπου η ευφυΐα και η χαμέρπεια, ο ηρωισμός και η βλακεία, βολεύοντάς τα μια χαρά μεταξύ τους, βρίσκονται εναλλάξ στο προσκήνιο. Είμαστε οι υπήκοοι αυτού του ασυνάρτητου και παράλογου κόσμου, που κατασκευάζει όπλα για να εμποδίσει τον πόλεμο, όπου η επιστήμη χρησιμοποιείται για να καταστρέφει και για να οικοδομεί, για να σκοτώνει και για να παρατείνει τη ζωή των μελλοθάνατων, όπου η πιο παρανοϊκή δραστηριότητα έχει τα πιο αντίθετα αποτελέσματα -ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου παντρεύονται για τα λεφτά, όπου χτίζουν παλάτια που σαπίζουν εγκαταλειμμένα στις ακτές. "
    ~Ρενέ Μαγκρίτ , "Τα κείμενα"





"Η μεγάλη όμως δύναμη είναι ο έρωτας, που μεταφέρει τους ερωτευμένους σ’ έναν κόσμο μαγικό, φτιαγμένο μόνο γι’ αυτούς, τέλεια απομονωμένο και προφυλαγμένο. "
The Lovers I , 1928

Ενδιαφέροντα βιβλία :
  • This is not a pipe, Michel Foucault,  Buy The Book Now at The Book Depository, Free Delivery World Wide
  • Rene Magritte : Beyond Painting  , Patricia Allmer   Buy The Book Now at The Book Depository, Free Delivery World Wide
  • Magritte, Magritte / Alain Robbe-Grillet   Buy The Book Now at The Book Depository, Free Delivery World Wide




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου